1 milyar Dolar’a dalacağız

Türkiye, Nükleer Denizaltı Teknolojisi İçin Adım Atıyor

Türkiye, sadece yedi ülkede bulunan nükleer denizaltı teknolojisi için harekete geçti. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, “Caydırıcılık gücümüzü artırmak amacıyla nükleer enerjili atak denizaltılar için adım atacağız” açıklamasını yaptı. Her biri 1 milyar dolara mal olacak nükleer denizaltıların üretim adedi, tehdit algısına göre belirlenecek.

HANGİ ÜLKELERDE VAR?

ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere balistik füze taşıyan nükleer denizaltılara sahipken, Hindistan nükleer atak sınıfı denizaltılara, Brezilya ise Fransa ile ortak üretim yapıyor. Türkiye’nin nükleer silah taşımayan ama nükleer enerjiyle çalışan atak denizaltılar geliştireceği belirtiliyor. Bu adımın, Akdeniz bölgesinde dengeyi değiştireceği öngörülüyor.

‘JEOPOLİTİK ZORUNLULUK’

“Mavi Vatan” kavramının öncülerinden olan emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, projeyi savunarak “Bu bir jeopolitik zorunluluktur” ifadesini kullandı. Gürdeniz’e göre, Türkiye’nin okyanuslara erişimi olan tek Türk devleti olması nedeniyle nükleer denizaltı kapasitesine sahip olması gerekiyor. Mevcut dizel-elektrikli denizaltıların yanı sıra, stratejik caydırıcılığı artıracak bu adım, uzun vadeli askeri vizyonun bir parçasını oluşturacak.

Deniz Altında Dört Ay!

Nükleer denizaltılar, içlerinde bulunan nükleer reaktör sayesinde yüzeye çıkmadan aylarca deniz altında görev yapabiliyor. Havadan bağımsız olarak hareket edebilen ve 4 ay kadar su altında kalabilen nükleer denizaltılar, geleneksel akülü denizaltılardan farklı olarak yüksek hızda uzun süreli kullanım imkanı sunuyor.

İLKİ 1954’TE İNDİ

Nükleer denizaltılar yüksek maliyet ve ileri teknoloji gerektirdiği için dünyada sınırlı sayıda ülke tarafından kullanılıyor. ABD, 1954 yılında ilk nükleer denizaltı olan USS Nautilus’u denize indirirken, Sovyetler Birliği (SSCB) ise 1958 yılında nükleer denizaltı üretimi gerçekleştirdi. Günümüzde, ABD en büyük nükleer denizaltı filosuna sahip (72 adet) olup, Rusya (32) ve Çin (12) takip etmektedir.

Related Posts

İran’dan müzakere kapılarını resmen kapatacak hamle: Çekilmeye hazırlanıyor

İran, nükleer silahların ve silah teknolojisinin yayılmasını önlemek, nükleer enerjinin barışçıl kullanımı için Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’nı imzalayan ülkeler arasında yer alıyor. İsrail, 1995 yılında süresiz olarak uzatılan …

Demir Kubbe: İsrail’in hava savunma sistemi nasıl çalışıyor?

Demir Kubbe: İsrail’in hava savunma sistemi nasıl çalışıyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yazlık tarzı gündem oldu; tartışma yaratan ayakkabılarıyla ilgili açıklama geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yazlık tarzı gündem oldu; tartışma yaratan ayakkabılarıyla ilgili açıklama geldi

Hindistan’da köprü çöktü: 6 ölü

Hindastan’ın Pune kentinde bir köprünün çökmesi sonucu 6 kişi hayatını kaybetti. Hindistan’ın batısındaki Pune kentinde Indrayani Nehri üzerindeki köprünün çöktüğü bildirildi. Köprünün çökmesi sonucu 6 kişi yaşamını yitirdi, 25 kişinin de kayıp …

Boğaz geçiş ücreti yüzde 15 artırılacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk boğazlarından uğraksız geçen gemilerden alınan ücretlerin hesaplanmasında esas alınan altın frank değerinin 1 Temmuz 2025 itibarıyla yüzde 15 artırılarak 5,83 dolara yükseltileceğini açıkladı.

Bursa’da insan ticareti ve göçmen kaçakçılığı operasyonunda 4 tutuklama

Bursa’da düzenlenen “insan ticareti ve göçmen kaçakçılığı” operasyonunda gözaltına alınan 5 zanlıdan 4’ü tutuklandı.