Bakan Bolat: e-Ticaret hacmi 3 trilyon 162 milyon liraya ulaştı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, e-Ticaretin Gelişimiyle İlgili Raporu Tanıttı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’de e-Ticaretin Görünümü Raporu’nu tanıtmak amacıyla gerçekleştirilen toplantıda konuşma yaptı. Toplantıya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü Adem Başar, TOBB e-Ticaret Sektör Meclisi Başkanı Ozan Acar ve çeşitli davetliler de katıldı. Bakan Bolat, e-ihracatın önemine değinerek, “Türkiye’de e-ihracatın toplam ihracattaki payı yüzde 2,9’a yükseldi ve yılda yaklaşık 8 milyar dolarlık bir seviyeye ulaştı. Hedefimiz, 2030 yılına kadar e-ihracatın payını yüzde 10’a çıkarmak ve yaklaşık 30-35 milyar dolarlık bir e-ihracat hacmi elde etmek” şeklinde konuştu.

Sektör Hızlı Büyüyor

Bakan Bolat, e-ticarette bir önceki yıla göre yüzde 61,7’lik bir artış yaşandığını belirterek, “2024 yılında Türkiye’deki e-ticaret hacmi, bir önceki yıla göre yüzde 61,7 artarak 3 trilyon 162 milyon lira seviyesine ulaştı. Perakende e-ticaret ise 2023 yılına göre yüzde 63,7 artış göstererek 1 trilyon 619 milyar liraya yükseldi. Genel ticaret içinde e-ticaretin payı yaklaşık yüzde 19’dur. Bu da gösteriyor ki sektör hızla büyüyor. Aynı zamanda e-ticaret hacmi geçen sene yüzde 15 artarak 90 milyar dolara yükseldi” şeklinde ifade etti.

E-Ticaret İşlem Sayıları Artıyor

Bakan Bolat, e-ticaret yapan işletme sayısının 2024 yılında 600 bine ulaştığını belirterek, “2024 yılında e-ticarette gerçekleşen işlem sayısı 5 milyar 910 milyon adete yükseldi. Perakende e-ticaretteki işlem sayısı da yüzde 10 artarak 1 milyar 850 milyon adet oldu. Bu veriler, e-ticaretin Türkiye ekonomisine olan katkısının giderek arttığını göstermektedir” dedi.

Kadın Tüketicilerin E-Ticaret Katkısı

Bolat, e-ticaret yapan işletmelerin yüzde 27’sinin kadınlar tarafından işletildiğini belirterek, “2024 yılı verilerine göre giyim, ayakkabı ve aksesuar sektörü e-ticarette en büyük paya sahip sektör oldu. Ayrıca giyim, ayakkabı ve aksesuar sektöründeki alışverişlerin yüzde 80’i kadın tüketiciler tarafından gerçekleştirildi. E-ticaretin ülkemizde yaygınlaşması ve her geçen gün artan işlem sayıları, sektörün önemini bir kez daha ortaya koymaktadır” şeklinde konuştu.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise e-ticaretin, iş dünyasının dijitalleşmesinde önemli bir rol oynadığını vurgulayarak, “Türkiye’nin üretim ve girişimcilik kapasitesini artırmak için e-ticaretin önemi büyük. Bu alanda yapılan çalışmalar, Türkiye ekonomisinin geleceği açısından kritik bir rol oynamaktadır” dedi.

Related Posts

n11’in satışına onay çıktı! Yeni sahibi belli oldu

Rekabet Kurulu n11’in satışına onay verdi. Şirketin yeni sahibi DMSF Holding oldu.

Son dakika | Akaryakıta bir indirim daha!

Brent petrol ve döviz kurundaki hareketlenme akaryakıt fiyatlarını da yakından etkiliyor. Dalgalanmalar akaryakıta indirim ve zam olarak yansırken, otogaza 1 lira 20 kuruş indirim geldi. İndirim bu sabah tabelaya yansırken, yeni bir indirim haberi …

Elektronik ihracatın “konsinye” olarak da gerçekleştirilebilmesine imkan sağlandı

Kesin satışı daha sonra yapılmak üzere yurt dışındaki alıcılara, komisyonculara, ihracatçının yurt dışındaki şube veya temsilciliklerine mal gönderilmesini ifade eden “konsinye ihracat” elektronik olarak yapılabilecek.

Kalpte 3 milyar dolar tasarruf

Cumhurbaşkanlığı ve Sağlık Bakanlığının ortak çalıştığı Üreten Sağlık Modeli kapsamındaki en önemli projelerden olan Kalp Akciğer Makinesinde (KAM) ufuk göründü.

Nisanda fiyatı en çok artan ve azalan ürünler hangileri oldu?

Nisanda fiyatı en çok artan ve azalan ürünler hangileri oldu?

Dünyanın en zengin yatırımcısından kritik tavsiye: aceleci olmayın

Berkshire Hathaway’in CEO’su Warren Buffett, uzun vadede yükseliş yönünde pozisyon almaya devam ettiklerini söyledi. İnsanların dikkatlerinin öngörülemez olmaya devam eden kısa vadeli hareketler ile dağılmaya devam edeceğini öngören Buffett …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir