1 milyar Dolar’a dalacağız

Türkiye, Nükleer Denizaltı Teknolojisi İçin Adım Atıyor

Türkiye, sadece yedi ülkede bulunan nükleer denizaltı teknolojisi için harekete geçti. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, “Caydırıcılık gücümüzü artırmak amacıyla nükleer enerjili atak denizaltılar için adım atacağız” açıklamasını yaptı. Her biri 1 milyar dolara mal olacak nükleer denizaltıların üretim adedi, tehdit algısına göre belirlenecek.

HANGİ ÜLKELERDE VAR?

ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere balistik füze taşıyan nükleer denizaltılara sahipken, Hindistan nükleer atak sınıfı denizaltılara, Brezilya ise Fransa ile ortak üretim yapıyor. Türkiye’nin nükleer silah taşımayan ama nükleer enerjiyle çalışan atak denizaltılar geliştireceği belirtiliyor. Bu adımın, Akdeniz bölgesinde dengeyi değiştireceği öngörülüyor.

‘JEOPOLİTİK ZORUNLULUK’

“Mavi Vatan” kavramının öncülerinden olan emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, projeyi savunarak “Bu bir jeopolitik zorunluluktur” ifadesini kullandı. Gürdeniz’e göre, Türkiye’nin okyanuslara erişimi olan tek Türk devleti olması nedeniyle nükleer denizaltı kapasitesine sahip olması gerekiyor. Mevcut dizel-elektrikli denizaltıların yanı sıra, stratejik caydırıcılığı artıracak bu adım, uzun vadeli askeri vizyonun bir parçasını oluşturacak.

Deniz Altında Dört Ay!

Nükleer denizaltılar, içlerinde bulunan nükleer reaktör sayesinde yüzeye çıkmadan aylarca deniz altında görev yapabiliyor. Havadan bağımsız olarak hareket edebilen ve 4 ay kadar su altında kalabilen nükleer denizaltılar, geleneksel akülü denizaltılardan farklı olarak yüksek hızda uzun süreli kullanım imkanı sunuyor.

İLKİ 1954’TE İNDİ

Nükleer denizaltılar yüksek maliyet ve ileri teknoloji gerektirdiği için dünyada sınırlı sayıda ülke tarafından kullanılıyor. ABD, 1954 yılında ilk nükleer denizaltı olan USS Nautilus’u denize indirirken, Sovyetler Birliği (SSCB) ise 1958 yılında nükleer denizaltı üretimi gerçekleştirdi. Günümüzde, ABD en büyük nükleer denizaltı filosuna sahip (72 adet) olup, Rusya (32) ve Çin (12) takip etmektedir.

Related Posts

İsrail Gazze’ye giriş yaptığını söylemişti, insani yardım tırları Filistinlilere ulaşmamış

İsrail’in ABD başta olmak üzere gelen uluslararası tepkileri azaltmak için Gazze’ye girişine izin verdiğini duyurduğu 93 tır dolusu insani yardım Filistinlilere ulaştırılmadı. BİRLEŞMİŞ MİLLETLER AÇIKLADI Birleşmiş Milletlerden (BM) yapılan …

Bolu’da ilginç eylem: Adliye önünde gıyabi cenaze namazı kıldılar

Gerede Çayı’ndaki kirliliğe ilişkin görülen ilk duruşmanın ardından vatandaşlar, adliye önünde gıyabi cenaze namazı kıldılar.

Erdoğan’ın Başdanışmanı, AKP’li rektöre hakaretler savurdu: Sanane lan Linet’ten!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Oktay Saral, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Bostancı’nın, sanatçı Linet’i protesto edenlere yönelik açıklamalarına sert tepki gösterdi.

Yankı Bağcıoğlu’ndan OYAK’a: ‘Düşük nema oranlarıyla emekli üyeler OYAK’tan ayrılmaya mı zorlanıyor?’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, OYAK’ın dün açıklanan 2024 yılı nema oranına tepki göstererek, “Son 20 yılın 15’inde enflasyonun iki katı nema açıklayan OYAK, neden son beş yılda resmi enflasyonun altında kar payı dağıtıyor?” diye sordu.

Sakarya’da iki mevsim bir arada!

Sakarya’da iki mevsim bir arada yaşandı. Önce sağanak ve fırtına etkili olurken, yarım saat sonra ise güneş açtı.

Kartalkaya’daki yangın faciasında kahreden detay: 20 kişi yanarak, 54 kişi boğularak ve 4 kişi camdan atlayarak hayatını kaybetti

Bolu Kartalkaya’da 78 kişinin öldüğü, 133 kişinin de yaralandığı Grand Kartal Otel yangınına ilişkin hazırlanan iddianamede detaylara yer verildi. İddianamede yaşamını yitiren 78 kişiden 54’ünün karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle, 20’sinin yanarak, 4’ünün de yangından kurtulmak isterken pencereden atlayarak hayatını kaybettiği belirtildi. Ayrıca, iddianamede 78 cana mal olan ihmaller zinciri de bir bir sıralandı.