Bireysel kredilerde sert artış! Hayat pahalılığı borç sarmalına sürüklüyor

Ekonomik Zorlukların Etkisi: Bireysel Kredilerin Artışı

Ülkemizdeki ekonomik istikrarsızlık, hane halkının gelir sıkıntısı ve finansal belirsizlikler, bireylerin ve nakit kredilerin artmasına yol açmaktadır. Asgari ücrete yapılan zamdan sonra gelirlerde artış olmaması, vatandaşların borçlanma eğilimini artıran en önemli sebeplerden biridir.

Mayıs ayında bireysel krediler yüzde 45 artarak 4,6 trilyon TL’yi aşarken; bu kredilerin yüzde 49’u kredi kartlarından, yüzde 25’i ihtiyaç kredilerinden, yüzde 13’ü konut kredilerinden, yüzde 2’si taşıt kredilerinden ve yüzde 13’ü kredili mevduat hesaplarından oluşmuştur. Bireysel kredilerde tasfiye edilecek alacak oranı yüzde 3,9 seviyesindedir.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre, son bir yılda bireysel kredi kullanan müşteri sayısı yaklaşık 1,7 milyon kişi artarak 42,4 milyon kişiye yükselmiştir.

Mayıs ayında 207 bin kişi ilk defa kredili mevduat hesabı, 192 bin kişi ilk defa kredi kartı ve 118 bin kişi ilk defa tüketici kredisi kullanmıştır.

NAKDİ KREDİLERDE YÜZDE 40 ARTIŞ

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi üyesi kuruluşlar tarafından sağlanan nakdi krediler, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 artarak 19 trilyon 912 milyar TL’ye ulaşmıştır.

Tasfiye edilecek alacaklar 513 milyar TL iken, tasfiye olunacak alacakların toplam kredilere oranı yüzde 2,5 seviyesine yükselmiştir. Tasfiye edilecek alacakların 490 milyar TL’si bankalara, 12 milyar TL’si ise finansal kiralama şirketlerine aittir.

YABANCI PARA KREDİLERİNDE %53 ARTIŞ

Verilere göre, mayıs ayında ticari kredilerin toplam krediler içindeki payı yüzde 77 olurken; ticari krediler yüzde 39 artarak 15,3 trilyon TL’ye çıkmıştır. İmalat sanayi, ticari krediler içinde yüzde 32 ile en büyük paya sahip sektördür, toptan ve perakende ticaret sektörü ise yüzde 19 ile ikinci sırada yer almaktadır.

Nakdi krediler arasında yabancı para kredilerinin oranı bir önceki yıla göre yüzde 53 artarak 7 trilyon 487 milyar TL olmuştur. Diğer taraftan, Türk lirası kredileri önceki yıla göre yüzde 28 artarak 7 trilyon 780 milyar TL’ye yükselmiştir. Yabancı para kredilerin nakdi krediler içindeki payı yüzde 49 oranındadır.

Related Posts

Gıda sektöründe konkordato krizi: Furyaya bir Türk devi daha katıldı

Türkiye’nin köklü et ve gıda firmalarından Seret Et, 38 yıl sonra konkordato başvurusunda bulundu. Mahkeme başvuruyu kabul ederek 1 yıllık süre tanırken, Yusuf Et, Gülhanlar Güven Gıda ve Çiloğlu Gıda ile devam eden konkordato zinciri sektördeki krizi derinleştiriyor.

Tokat ve Gaziantep’ten Yeni İş Birliği Vizyonu

Tokat Belediyesi, Gaziantep iş birliğiyle şehre yeni bir kalkınma vizyonu kazandırmayı hedefliyor. ‘Gaziantep-Tokat İş Birliği Söyleşisi’ ile iki şehrin sanayi, teknoloji ve gastronomi potansiyeli değerlendirildi.

Kaynaşlı’da 100 Bin Sazan Bırakıldı

Topuk Yaylası Göleti’ne 100 bin sazan yavrusu salındı, bölge balıkçılığına katkı amacıyla.

Merz’den Gazze Açıklaması: İnsani Yardım İçin İsrail Şart

Almanya Başbakanı Merz, Gazze’deki durumu kabul edilemez buldu ve insani yardım çağrısında bulundu.

Çiğ inek sütüne yüzde 7 zam: 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olacak…

Ulusal Süt Konseyi, çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatına zam yaparak, 1 Ağustos 2025’ten itibaren geçerli olmak üzere, üreticinin eline litre başına net 18,35 lira geçecek şekilde belirlenmesine karar verdi.

Hindistan’da enflasyon negatife döndü

Hindistan’da toptan fiyatlar Haziran 2025’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0.13 düşerek beklentilerin tersine geriledi. Bu, Ekim 2023’ten bu yana ilk yıllık düşüş olarak kayda geçti. Hindistan Ticaret Bakanlığı’nın yayımladığı verilere göre, bu …