Nedir mineral raporu: Çin’in hakimiyeti ABD savunma sanayisini tehdit ediyor

Amerika’nın Silah Sistemleri Çin’den Temin Edilen Minerallere Dayanıyor

Govini tarafından hazırlanan bir rapora göre, Çin’in ihracatını kısıtladığı galyum, germanyum, tungsten ve tellür gibi kritik mineraller, Amerika’nın silah sistemlerinin yüzde 78’inde kullanılıyor.

Raporda, Amerikan savunma sanayisinin ürettiği 1900 silah sisteminin incelendiği ve bu sistemlerde kullanılan kritik minerallerin büyük çoğunluğunun Çin’den tedarik edildiği belirtildi.

Özellikle savunma sanayisinde kullanılan germanyumun yüzde 82,4’ünün, tellürün yüzde 91,2’sinin Çin’den sağlandığı vurgulandı. Ayrıca, antimuanın sadece yüzde 19’unun Çin dışından temin edilebildiği ifade edildi.

Rapora göre, askeri donanımlarda bahsi geçen minerallere olan bağımlılık Deniz Piyadeleri’nde yüzde 61,7’ye, donanmada ise yüzde 91,6’ya kadar çıkabilmektedir. Bu durumun, savunma sanayi tedarik zincirlerinin siyasi ve ekonomik pazarlıklarda koz olarak kullanılmasının yanı sıra maliyetleri artırarak üretim takvimlerini olumsuz etkileyebileceği vurgulandı.

Raporda ayrıca, F-35 savaş uçaklarının füze uyarı sistemi için kızıl ötesi odak düzlemi dizilerinde antimuan, AN/SPY-6 radarlarının yapımında galyum, nükleer serpinti algılama sistemleri ve Javelin füzelerinin kızılötesi optiklerinde germanyum, zırh delici tank mühimmatında tungsten, RQ-21 Blackjack insansız hava araçlarının termoelektrik jeneratörlerinde tellür kullanıldığı belirtildi.

ABD, ÇİN’E TEMELDEN BAĞIMLI DURUMDA

Raporda, Çin’in ihracat kontrolü getirdiği 5 kritik mineralin savunma sanayisinde kullanımının son 15 yılda yüzde 23,2 arttığına ve ABD’nin silah sistemlerinin temel bileşenleri için Çin’e büyük ölçüde bağımlı olduğuna işaret edildi.

Raporda yer alan şu ifade dikkat çekti: “Çin’in kritik minerallere yönelik ihracat yasakları ve kısıtlamaları, bilinen bir sırrı ifşa etti; siyasi söylemlere rağmen ABD, silah sistemlerinin temel bileşenleri için Çin’e temelden bağımlı durumda.”

Raporda, Çin kaynaklı bu sınamaya karşı yerel üretim kapasitelerinin artırılması ve stratejik stokların genişletilmesi önerisinde bulunuldu.

TRUMP’A KARŞILIK OLARAK NADİR ELEMENT İHRACATINA KONTROL GETİRİLDİ

Çin, ABD’nin çip sektörü başta olmak üzere uyguladığı kısıtlamalara karşılık olarak galyum, germanyum, antimuan ve tarife artışlarına karşı tungsten, tellür, bizmut, molibden ve indiyum ihracatına kontrol getirdi.

Pekin yönetimi, ABD’nin “karşılıklı tarifeler” kapsamındaki tarife artışına karşı da samaryum, gadolinyum, terbiyum, disprosyum, lütesyum, skandiyum, itriyum ve alaşımlarının yer aldığı 7 kategoride nadir toprak elementini ihracat kontrol listesine aldı.

17 grup nadir toprak elementinin yaklaşık yüzde 90’ını üreten Çin, ihracat kısıtlamasıyla bu alandaki küresel hakimiyetini artırmayı hedefliyor.

Related Posts

Otomobil ile kamyonet çarpıştı: Sürücü öldü, eşi yaralandı

Tokat’ta otomobil ile kamyonetin çarpıştığı kazada otomobil sürücüsü yaşamını yitirdi, eşi ise yaralandı.

Saadet Partili Arıkan: ‘Dindarlar yolsuzluk yapmaz’ algısı Türkiye’de yıkıldı

Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, iktidarı eleştirdiği konuşmasında “Son 23 yılda yapılan ülkemizde en büyük kötülük, ‘dindarlar yolsuzluk yapmaz’ algısı Türkiye’de yıkılmış oldu” dedi.

Kabinenin gündemi İstanbul depremi

Kabine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanıyor. Gündemin öne çıkan başlığı ise Marmara Denizi’nde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin etkileri.

Samsun’da sahte altın satarak kuyumcuları dolandıranlar yakalandı

Samsun’da sahte altın satarak kuyumcuları dolandıran 2 kişi polisin takibi sonucu yakalandı.

Arı kovanlarının bulunduğu depo alev aldı

Edirne’nin Lalapaşa ilçesinde arı kovanlarının bulunduğu depoda yangın çıktı. Yangında kovanlar zarar gördü.

Deprem çantasından sonra bir fırsatçılık daha: Sahte deprem uyarı uygulamaları arttı

İstanbul 6,2’lik depremin ardından vatandaşlar önceden haber veren deprem uygulamalarını araştırmaya başladı. Uzmanlar, dijital güvenliğe dikkat çekerek kullanıcıları uyardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir