Aksu’da rüşvet çarkı: Şikayet, suç duyurusu, soruşturma var, ceza yok

ANTALYA – Antalya’da Aksu Belediyesi Yapı Denetim Müdürü Nevzat Avcı’nın bir kadına görevini kötüye kullanarak yaptığı çirkin teklif ve rüşvet pazarlığına ilişkin ortaya çıkan kamera kayıtlarına, kamuoyunda tepkiler çığ gibi büyüdü.

Aksu Belediyesi’nde yaşanan sosyal medyada hızla yayılan taciz görüntülerinden sonra Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin, Avcı’nın görevden alındığını açıkladı. Ancak yıllar önce göreve gelen Avcı, adının karıştığı çok sayıda yolsuzluk iddiasına, savcılığa ve CİMER’e yapılmış şikayetlere, hakkında başlatılmış soruşturmaya, Mülkiye Teftiş Kurulu ve Sayıştay raporlarında yer alan tespitlere rağmen son olaya kadar görevine devam etti.

‘ONLARIN EVİNİ YIKTIM, SENİNKİNİ İDARE EDECEĞİZ’

AK Partili Antalya Aksu Belediyesi bürokratının, yıkım kararını kaldırmak için yabancı uyruklu bina sahibi bir kadınla rüşvet pazarlığına tutuştuğu ve bu işlem karşılığında kadına cinsel birliktelik teklif ettiği görüntüler ortaya çıktı.

Belediyenin Yazı Denetim Müdürlüğü’nde geçen bu diyaloğu telefonuyla kaydeden kadın, o anları sosyal medyada paylaştı.

Görüntülerde bina sahibi kadına, “Ben onların evini yıktım ama seni böyle idare edeceğiz” diyen müdürün, binanın yıkılmaması için kadından 150 bin lira istediği, bu rakamın 50 bin lirasını cinsel ilişki karşılığında silebileceğini söylediği ve “Sen çok pahalıya geliyorsun” diyerek pazarlık yaptığı görüldü. Olayın kamuoyuna yansıması ve müdürün belediyeyle ilişiği kesilmesinin ardından görevi defalarca kötüye kullandığına ilişkin resmi mercilere intikal etmiş çok sayıda şikayet başvurusu ortaya döküldü.

‘YILLARCA CİMER’E YAZDIK, SUÇ DUYURUSU YAPTIK’

Avcı hakkında mağdurlar adına defalarca yaptıkları resmi şikayet başvurularından bir sonuç alamadıklarını anlatan avukat Mehmet Ali Başaslan, bu süreçte Avcı’nın görevine devam ettiğini söyledi.

Başaslan, “Yıllarca CİMER’e yazdık, suç duyurusunda bulunduk. Bu adam rüşvet yiyor, işlemleri için belediyeye gidenlere ahlaksız tekliflerde bulunuyor, insanlar mağdur oluyor diye kurumlara bilgi verdik. Bu kaçıncı video, kaçıncı ahlaksızlık. Herkes gördü ve sustu” dedi.

‘AÇIK SEÇİK BİR RÜŞVET ÇARKI VAR’

Avcı’nın görevi kötüye kullandığına ilişkin suç unsurlarını da belgelerle sunduklarını belirten Başaslan, “Ama başta Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin olmak üzere belediye yönetimi halkın mağduriyetini gidermedi, Nevzat Avcı’yı korudu. Bu durum bize beraber hareket ettiklerini düşündürdü. Bu işin içinde yüksek rantlı bir rüşvet çarkı var. Bazı arazilere tek bir çivi çaktırmayanlar, açık açık rüşvet ile 1150 kişiye müsaade ettiklerini beyan ediyorlar. Mahkeme kararlarına uyup yıkmaları gereken yerleri ise yıkmıyorlar. Bu nasıl adalet?” diye konuştu.

‘RÜŞVET KARŞILIĞI KAÇAK YAPILARIN YIKIMINI ENGELLEYEN BİR EKİP VAR’

Bölge sakini Ahmet Tütüşoğlu, Aksu Belediyesi’nde bir ekibin, rüşvet karşılığı kaçak yapı yıkımı engellemeyi sistemli olarak sürdürdüklerini ileri sürerek, “Bu tüm ilçe tarafından bilinen bir gerçek. ‘Yıkılacak çok bina var, belediye imkanı yeterli değil, ekipler yetişemiyor, ihale gerekli’ gibi bahanelerle kaçak yapılara göz yumuluyor ve bu durum işgalcileri cesaretlendiriyor. Bu kanunsuz ortamda kaçaklara hızla yenileri ekleniyor. Binlerce insanın yaşadığı mağduriyeti biz de yaşadık. Babamın tapulu arazisine kaçak yapılan evi belediye yıkmadı. Hala orada duruyor. Babam kahrından öldü” dedi.

‘SORUŞTURMA BAŞLATILSIN, KAYITLAR İNCELENSİN’

Konuyla ilgili soruşturma başlatılmasını isteyen bölge halkından Alp B. de geçmişe dönük kayıtların tek tek incelenmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

“Aksu, Antalya’nın en çok suistimal edilen yeridir. Son 20 yıldır verilen tapular, ruhsatlar, izinler, tahsisler kurulacak yeni bir komisyon ile gözden geçirilip iptal edilmelidir. Aksu’da talan var, yağma var. Bu artık gizli kalmasın.”

ÇELİK: RÜŞVET ALIŞVERİŞİNİ HERKES BİLİYOR

Bölge halkından Gökhan Çelik de imar, ruhsat, yapı izni gibi konularda rüşvet alışverişi yapıldığının bölgede çok bilinen bir gerçek olduğunu belirterek, “Geçmişte olduğu gibi şimdi de montaj, yalan, gerçek dışı diyerek ört pas etmeye çalışıyorlar. Nerden bildiğimi sorarsanız bu Aksu’da yaşayanların bildiği, saklı gizli olmayan bir durum. Hem belediyede çalışanlar hem de belediyede çözmesi gereken işlemleri olan insanlar bunu anlatıyor” ifadelerini kullandı.

CHP’Lİ ERDEM: BU, MÜNFERİT BİR OLAY DEĞİL

Aksu Belediyesi’nde imar problemini çözme karşılığı yapılan teklifle ilgili açıklama yapan CHP Antalya Milletvekili Mustafa Erdem de bunun münferit bir olay olmadığını belirtti.

Görüntüler yer alan Avcı tarafından yüzlerce imar sorununun rüşvet ve benzer ahlaksız tekliflerle çözüldüğü iddiasının araştırılmasını isteyen Erdem, “Bu işlerin tek bir müdür eliyle yapılması mümkün olmadığı gibi, sadece bu kişinin ilişiğini kesmekle bu olay kapatılamaz. Bu olay, belediyelerdeki çürümüşlüğün hangi boyutlara geldiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Hangi imar problemleri ne karşılığında çözüldü, kimler bu işin içinde, mağdur olan başka vatandaşlar var mı? Bu konuda kapsamlı bir soruşturma açılmalı ve tüm sorumlular cezalandırılmalıdır” dedi.

İÇİŞLERİ İZİYLE SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞTI

Aksu, son yıllardaki Sayıştay raporlarına, Antalya’nın en fazla kaçak yapı barındıran bölgelerinden biri olarak geçti. Aksu Belediyesi, bu dönemde mahkeme kararıyla yıkım bekleyen birçok kaçak alanı ısrarla yıkmadığı için defalarca gündem rüşvet iddialarıyla oldu.

Bölgede kaçak yapı ve rüşvet ilişkilerine ilişkin iddiaları silah saldırılar izleyince, 2021 yılında İçişleri Bakanlığı Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin ve belediyeden 16 yönetici hakkında soruşturma izni verdi. Bu bürokratlardan biri de Nevzat Avcı’ydı. Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun imzasını taşıyan kararda, ‘kanunlara açıkça aykırı hareket edildiği, kamu zararına neden olunduğu ve kişilere haksız menfaat sağlandığı’ belirtildi.

AVCI’YA ‘KAÇAK AVM’ SORUŞTURMASI

2019 yılında sözleşmesi feshedilmesine rağmen boşaltılmayan “Orion Bazaar” adlı AVM’deki kaçak yapılaşmaya göz yumdukları gerekçesiyse, Yapı Denetim Müdürü Nevzat Avcı ve Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Koçyiğit hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştu. Aksu Kaymakamlığı, 2021’de Belediye Başkanı Halil Şahin ve iki bürokrat hakkında soruşturma açılmasını onayladı.

Gazete Duvar’da “Belediye başkanına ‘kaçak AVM’ soruşturması” haberiyle gündeme gelen olayla ilgili başkan ve iki bürokrat hakkında “görevi kötüye kullanma” suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Soruşturma devam ederken, MHP’li Aksu Belediyesi Meclis Üyesi Kemal Kara ile Yapı Denetim Müdürü Nevzat Avcı’nın kavga ettiği ve Avcı’nın darp raporu aldığı basına yansıdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir