Hepsi geri gönderildi: 2 bin tondan fazla patates virüslü çıktı!

Yurtdışından Gelen Patatesler Türkiye’de Kontrolden Geçirildi

Son 2 ay içerisinde Akdeniz üzerinden gemilerle Mersin limanına tonlarca tohumluk patates geldi. Gelen patatesler Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü İnspektörleri tarafından kontrol edildi. Yapılan kontrollerde İskoçya menşeli 850 ton tohumluk, Hollanda menşeli 4 ayrı sevkiyatta 585 ton 400 kilogramı tohumluk bin 152 ton 150 kilogram, Almanya menşeli 150 ton patateste ’Potato leafroll polerovirus’ ve ’Tobacco rattle tobravirus’ tespit edildi. Tespit edilen ekseriya tohumluk toplam 2 bin 223 ton 150 kilogram patates geldiği ülkelere geri gönderildi.

Türkiye Patates Üretiminde Yeterli mi?

Yurtdışından gelen patateslerin virüslü çıkması dikkat çekerken, Türkiye’deki üretim miktarının yeterli olup olmadığını da akıllara getirdi. Fazla verim alınması, besin değerinin yüksekliği, sindiriminin kolaylığı, kullanım alanının geniş olması, her iklimde yetişmesi açısından hemen hemen bütün dünya ülkeleri tarafından üretilip tüketilen patateste Türkiye 15’inci sırada yer alıyor. Türkiye’de son 5 yılda üretimi 1 milyon ton artan patateste yıllık hasadın 6 milyon tona yaklaştığı öğrenildi. En çok üretim ise 750 bin tondan fazla ürün ile Niğde başta olmak üzere sırasıyla Kayseri, Afyonkarahisar, İzmir, Konya, Sivas, Nevşehir, Aksaray, Bitlis ve Adana’da gerçekleştiriliyor. 10 ilde 6 milyon ton patatesin yaklaşık 5 milyon tonu üretiliyor. 6 milyon ton patates kişibaşına 70 kiloya tekabül ediyor. Kişi başına tüketiminin 52 kilograma kadar çıktığı patateste Türkiye’nin üretiminin kendinin yetecek kadar olduğu öğrenildi.

Zaman zaman farklı ülkelerden Türkiye’ye gelen patateslerin genelde tohumluk olarak ülkeye getirildiği öğrenilirken bu miktarın üretimin yanında yüzde birlerde olduğu ifade edildi.

‘DIŞARIDAN GELMESİNE HİÇ GEREK YOK’

Patates üretimin yoğun olduğu Adana’da Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Patates tohumunu biz kendimiz üretiyoruz, dışardan gelmesine hiç gerek yok. Çoğu tohumu üretiyoruz, bazı tohumlar yurtdışından geliyor” dedi.

Patatesin İç Anadolu Bölgesi olmak üzere birçok yerde tohumluk patates üretildiğine de dikkat çeken Doğan, “Eğer yurtdışında yeni bir çeşit üretilmişse birim alandan verim çok alınıyorsa, virüslü olmamak kaydıyla ülkemize getirebilinir. Nasıl bizim ülkemizden giden ürünler pestisitten geri dönüyorsa bunların da ülkemize mutlaka girmemesi gerekiyor. Bunlar girdiğinde diğer ürünlerimize bulaşacağı için biz burada sıkıntıya gireriz” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Deutsche Bank, Fed’in faiz indirimi için tarih verdi

Deutsche Bank analistleri, Fed’in ilk faiz indirimini Aralık ayında yapmasını, 2026’nın başında ise iki ek indirimle faiz oranını yüzde 3,50-3,75 aralığına çekmesini bekliyor.

Emeklilikte büyük hata: Son 2520 güne dikkat etmeyen mağdur oluyor

Emeklilik hayaliniz yanlış bir başvuru yüzünden sekteye uğrayabilir. Statü, prim günü ve başvuru tarihi… Her biri kaderinizi belirleyebilir. Peki, siz hangi statüden emekli olacağınızı biliyor musunuz? İşte emeklilik sürecinde bilmeniz ve yapmanız gerekenleri SGK uzmanı Özgür Erdursun kaleme aldı…

Bakan Şimşek’in Londra’daki ikili temasları devam ediyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da Birleşik Krallık Hazine Bakanı Rachel Reeves dahil olmak üzere çok sayıda mevkidaşıyla ikili görüşme yaptı.

İngiliz moda devi, küresel çapta bir 700 kişiyi işten çıkaracak

Dünyanın en ünlü lüks markalarından İngiliz Burberry, tasarrufa gideceğini açıklayarak küresel çapta bin 700 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı

Bakan Işıkhan’dan asgari ücret ara zam açıklaması: ‘Bir aksilik olursa…’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan asgari ücret ara zamı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Işıkhan, enflasyondaki düşüşe rağmen bir aksilik durumunda Temmuz ayında ara zam yapılabileceğini belirtti.

PKK’nın feshi ve tarife anlaşması piyasaları hızlandırdı! İşte altın ve borsa için yeni tahmin

Yurt dışında ABD ile Çin’in ticaret anlaşması, yurt içinde ise PKK’nın kendisini feshetmesi altın ve borsayı hareketlendirdi. Uzunca bir süredir rekor kıran gram altın düşüş gösterirken, bir türlü yükselemeyen borsa önemli bir çıkış yakaladı. Peki bundan sonrası için beklentiler neler? Ekonomist Belgin Maviş, “Bunlar gerçekleşmediği sürece altına olan talep devam edecektir” diyerek son tahminlerini açıkladı. İşte detaylar…