Küresel gıda fiyatları son 2 yılın en yüksek seviyesine ulaştı

FAO Gıda Fiyat Endeksi, Mart Ayına Kıyasla Nisanda Arttı

Uluslararası tarım örgütü FAO’nun açıklamasına göre, gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarını izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, nisanda mart ayına göre yüzde 1 artarak 128,3 puan oldu. Bu, endeksin Mart 2023’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştığı anlamına geliyor.

Öte yandan, geçen yılın nisan ayına göre endeks yüzde 7,6 artış gösterdi. Küresel gıda fiyatlarındaki artışın temelinde tahıl, et ve süt ürünlerindeki yükselişlerin etkili olduğu, şeker ve bitkisel yağlardaki düşüşlerin ise dengeyi koruduğu görülüyor.

Döviz kurlarındaki dalgalanmaların küresel piyasalardaki fiyatları etkilediği belirtilirken, gümrük tarife politikalarındaki değişikliklerin piyasalarda belirsizlik yarattığı vurgulandı.

Tahıl ve Diğer Ürünlerdeki Değişimler

Tahıl Fiyat Endeksi aylık yüzde 1,2 artarken yıllık bazda yüzde 0,5 düşüş gösterdi. Buğday fiyatlarındaki yükselişte Rusya’daki arz endişelerinin etkili olduğu belirtilirken, dünya mısır fiyatlarındaki artışın sebebi olarak ABD’deki stok seviyelerindeki daralma gösterildi.

Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi’nde palm yağı fiyatlarının düşüşü dikkat çekti. Ayrıca, şeker fiyatlarında da belirsizliklerin etkisiyle yüzde 3,5’lik bir düşüş yaşandı.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi ise uluslararası tereyağı fiyatlarındaki artışla yüzde 2,4 yükseldi. Et Fiyat Endeksi’nde ise büyükbaş hayvan eti fiyatlarında yüzde 3,2’lik bir artış kaydedildi.

Genel olarak, FAO Gıda Fiyat Endeksi, küresel gıda piyasalarındaki dalgalanmalara rağmen nisanda artışını sürdürdü ve endeksin yüksek seviyelerde seyrettiği gözlendi.

Related Posts

Sincan Belediyesi Eko-Çiftlik’ten İhtiyaç Sahiplerine Organik Sebzeler

Sincan Belediyesi Eko-Çiftlik Sıfır Atık Eğitim Merkezi’nde üretilen organik sebzeler, yaz sezonunda hasat edilerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Başkan Murat Ercan, sıfır atık bilincine vurgu yaparak dayanışmanın önemini belirtti.

Yapı Kredi’den Yeni Analitik Çözüm: Satış Elçisi

Yapı Kredi, satış ekipleri için analitik tabanlı ‘Satış Elçisi’ çözümünü tanıttı.

52 yıllık anlaşma sona eriyor! Türkiye harekete geçti

Türkiye ile Irak arasında 1973 yılından bu yana yürürlükte olan Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması, 27 Temmuz 2026 itibarıyla sona erecek. Türkiye, Irak-Türkiye petrol boru hattı için “yeni ve canlı” bir dönem istiyor. Bu kapsamda 52 yıllık anlaşmanın günümüz şartlarına göre yeniden yapılması planlanıyor.

Mavi Vatan’ın çelik yumruğu: Türk imzasıyla tüm dünyaya meydan okuyacak

Türk savunma sanayisinin denizcilikteki ortak gücü TAIS Shipyards, Türk Deniz Kuvvetlerinin modernizasyonuna stratejik katkılar sunuyor, savaş gemisi ihracatında ilklere imza atıyor. Türk savunma sanayisinin deniz platformlarındaki lider …

Sakarya’da Sahte Dolar ve Tabanca Operasyonu

Sakarya’da düzenlenen operasyonda 14 bin 100 sahte dolar ve 2 ruhsatsız tabanca ele geçirildi.

Çin Borsası’nda yaz rüzgarı: Faiz değişmedi, endeksler tavan yaptı

Çin’in merkez bankası olan Çin Halk Bankası (PBOC), Temmuz ayında temel kredi faiz oranlarını değiştirmedi. Banka, bir yıllık kredi ana faiz oranını yüzde 3, beş yıllık oranı ise yüzde 3,5 seviyesinde sabit tuttu. Bu karar, ekonomik büyümenin …